Ιστορία

molits modern nikopoli logo fixedΟ σύλλογός εκπροσωπεί, το άθλημα της καλαθοσφαίρισης από το 1975. Είναι από τα παλαιότερα σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα πανελληνίως.

Το 1976 έγινε ο πρώτος αγώνας μπάσκετ που έλαβε μέρος ομάδα της πόλης μας : Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Επίλεκτοι Πρέβεζας. Το 1977 ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στέγασε επίσημα για πρώτη φορά την καλαθοσφαίριση μαζί με άλλα τρία (3) σωματεία στη βορειοδυτική Ελλάδα. Από το 1981, μαζί με τη δημιουργία της τοπικής ένωσης (Ε.Σ.ΚΑ.ΒΔ.Ε), λειτούργησε και το σωματείο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ «ΝΙΚΟΠΟΛΗ». Το 1988 γίνεται συγχώνευση των δύο σωματείων και δημιουργείται το σωματείο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΝΙΚΟΠΟΛΗ» ΠΡΕΒΕΖΑΣ. Σχεδόν παράλληλα λειτουργούν τα θυγατρικά σωματεία ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΤΛΑΣ» και ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΚΤΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ». Από τότε αρχίζει μια εντυπωσιακή πορεία για Επαρχιακά σωματεία με σημαντικές διακρίσεις στο Πανελλήνιο όπως η δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων του 1994 (μάλιστα μετά τον Άρη Θεσσαλονίκης που μεγαλουργούσε εκείνη την εποχή), η πέμπτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων του 2006, και η έκτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων του 1990. Το 2000 και σύμφωνα με το νέο νόμο το σωματείο τροποποιεί το καταστατικό του και μετονομάζεται σε ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ «ΝΙΚΟΠΟΛΗ» ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

Σήμερα ο σύλλογος είναι ένα από τα πλέον δραστήρια σωματεία στη βορειοδυτική Ελλάδα. Απασχολεί πάνω από 120 αθλητές και αθλήτριες σε 10 αγωνιστικά τμήματα και πάνω από 150 παιδιά στην ακαδημία ενώ έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες σε όλα τα πρωταθλήματα που συμμετέχει με αρκετά τρόπαια στη συλλογή του. Επιπρόσθετα η ανδρική μας ομάδα καταλαμβάνει πάντα κορυφαίες θέσεις στις διοργανώσεις της Ε.Σ.ΚΑ.Β.Δ.Ε ενώ έχει επιτυχημένες παρουσίες σε εθνικές κατηγορίες (6 αγωνιστικές χρονιές στη Γ’ εθνική).