Ακαδημία μπάσκετ Σ.Κ. Νικόπολη

Η ακαδημία Σ.Κ. Νικόπολη λειτουργεί από το 1981 (έτος ίδρυσης του Συλλόγου) με στόχο πάντα την εκμάθηση του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης αλλά και τη σωστή διαπαιδαγώγηση των νεαρών παιδιών. Επί τη ευκαιρία της έναρξης της ακαδημίας μας για τη νέα χρονιά και αντιλαμβανόμενοι πολλά ερωτηματικά γονέων σχετικά με το άθλημα που εκπροσωπούμε θεωρούμε σωστό να αναπτύξουμε τα θετικά της ενασχόλησης των νεαρών παιδιών με το άθλημα του μπάσκετ.
Πολλά είναι τα θετικά σημεία, έξι όμως κάνουν την διαφορά.
1. Το μπάσκετ βοηθά στην σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος ενός παιδιού. Δίνει στο παιδί ευλυγισία, ταχύτητα και ισορροπία . 
Είναι από τα αθλήματα που γυμνάζει ισομερώς όλο το σώμα και ταυτόχρονα και το μυαλό και έχει  ως αποτέλεσμα την σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης βοηθά και στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.
Μια μακροχρόνια μελέτη στην Ρωσία με δίδυμα αδέρφια σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές που ξεκίνησαν τον αθλητισμό στα έξι τους χρόνια, τα μισά με μπάσκετ και τα άλλα μισά με ποδόσφαιρο, στα δεκαεφτά τους χρόνια η ανάπτυξη τους ήταν τελείως διαφορετική. Τα παιδιά που ασχολήθηκαν με το μπάσκετ ήταν 12 έως 16 πόντους ψηλότερα και με πιο αρμονικό και ολοκληρωμένο σώμα. Επίσης είχαν πιο υψηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ) σε σχέση με τους συνομηλίκους αδερφούς τους .

 

2. Το μπάσκετ είναι το άθλημα των δευτερολέπτων εκεί πρέπει ο αθλητής να σκεφτεί να πάρει την σωστή απόφαση και να αντιδράσει. Οι προπονητές λένε ότι το μπάσκετ είναι 60 % τεχνική και 40% μυαλό δουλεύοντας και αποκτώντας μπασκετικό IQ κτίζεις το μυαλό του παιδιού, του δίνεις στρατηγική σκέψη και αυτοπεποίθηση .

3. Το μπάσκετ εξασκείται κυρίως σε κλειστούς αθλητικούς χώρους που δίνει την δυνατότητα στο παιδί να εκτονωθεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Επίσης το παιδί προστατεύεται από ηλιακή ακτινοβολία, ζέστη, κρύο, βροχή καθώς βοηθά να έχουμε λιγότερους τραυματισμούς και αθλητικά ατυχήματα.

4. Το μπάσκετ είναι το άθλημα που σε ακολουθεί σε όλες τις ηλικίες, μπορείς να διασκεδάσεις και να αθληθείς στις διακοπές, στο σχολείο ,στην πλατεία, στην εργασία σου. Το μόνο που χρειάζεται τις περισσότερες φορές, είναι απλά μια μπάλα.

5. Η ταχύτητα και η συνεχόμενη εναλλαγή του σκορ φέρνει το μπάσκετ ως το πιο εντυπωσιακό ομαδικό άθλημα σε εικόνα και σε συναισθήματα.

6. Το μπάσκετ είναι το εθνικό μας σπορ. Δεν είναι τυχαίο που στο Ευρωπαικό Μπάσκετ, στο ΝΒΑ και στο ΝCAA (εθνικό πρωτάθλημα πανεπιστημίων Η.Π.Α.) μπορούμε να βρούμε πολλούς Έλληνες παίχτες και προπονητές σε πρωταγωνιστικούς ρόλους . Τίποτα δεν είναι τυχαίο γιατί όταν κάτι το αγαπάς και το αντιμετωπίζεις με σεβασμό μπορείς να το εξελίξεις σε υψηλό επίπεδο.

Μπάσκετ είναι το άθλημα που αν ένα παιδί επενδύσει από μικρή ηλικία, δώσει χρόνο και αγάπη, τα ωφέλη που θα αποκομίσει θα είναι πολλαπλά και μακροχρόνια. Το μπάσκετ είναι το άθλημα που φτιάχνει δυνατούς χαρακτήρες και κτίζει τους πρωταθλητές του αύριο στον αθλητισμό και στην ζωή.